Andries (29), brouwer
"Je vrienden een biertje laten proeven dat je zelf gebrouwen hebt, dat streelt je ego!"
"Het effectieve productieproces begint bij mij en mijn collega-brouwers. Samen maken we de bierbrouwsels op basis van de grondstoffen die in de brouwerij geleverd worden. We werken in de brouwzaal in drie ploegen. De nachtploeg begint eraan om 22 uur en doet door tot 6 uur ’s ochtends. Zij mengen de eerste keer het gemalen mout met water en volgen dan de productiestappen om de suikers om te zetten en eruit te halen. Dat wordt door de gist in de volgende stappen omgezet naar smaakcomponenten en alcohol. Daar doen we het voor: iets nieuw produceren uit rauwe grondstoffen, dat is plezant!"
"Vervolgens begint de nachtploeg aan het tweede brouwsel, waarna de ochtendploeg om 6 uur overneemt tot 14 uur. Zij werken het tweede brouwsel af en beginnen aan het derde. De avondploeg werkt het laatste brouwsel af. De meeste mensen denken dat je als brouwer altijd maar bier drinkt, maar dat is tijdens het werk niet het geval. Wat we wel doen, is op vrijdag samen met de collega’s iets drinken.”