Stefaan (53), operator filtratie
“De productie van een nieuw biertje is altijd spannend: hoe zal het eruitzien, hoe zal het smaken?”
"Elke dag spring ik op de fiets om naar de brouwerij te rijden. Op vijf minuten sta ik hier. Samen met mijn collega’s zorg ik ervoor dat het bier van Brouwerij Roman klaar is voor af te vullen op vat of fles. Dat doe ik door de gist uit het brouwsel te halen. Onze eerste taak is het filteren van de bier. Het filteren zelf gebeurt automatisch, maar wij staan in voor de controle. De CO₂-waarden en het zuurstofgehalte houden we nauwgezet in de gaten. Zien we verkeerde waarden, dan grijpen we meteen in. De afwisseling tussen de soorten bier maakt het werk plezant. Elk bier heeft zijn eigenheid en vraagt andere waarden, toevoegingen van suikers of gist of juist helemaal niets. In het begin had ik papiertjes nodig om al die waarden te onthouden, maar na 34 jaar ken ik alles uit het hoofd. Het is dan ook altijd spannend als er een nieuw product wordt ontwikkeld en we daar kennis mee mogen maken.”